Chat, ot: BG (java) BG (php-chat) US/CA (php) Europe (php) cvetove


Интернет вируси


Кратко описание на вирусите - как се хващат
Как да се изчистиме ако имаме вируси
Как да се защитиме за да не хващаме вируси
Старият хелп - ако случайно той ви липсва ;)

Как се хващат вирусите?
Важно правило: НИКОГА не отваряйте сайт, рекламиран от непознати, независимо дали е по мейл, чат, или колко достоверно звучи - 100% са само вируси, маскирани примамливо, за да ви накарат да кликнете.
Дори да е от познат, ако не сте се уговорили изрично, то може да е заразен и да реламира без да знае, просто това правят вирусите ;)

Накратко: основно интернет вирусите се хващат по 3 начина:
1. Сами сваляте и изпълнявате някой файл, като .exe, с надеждата че е полезна програма или порно. Това си е глупост, защита срещу това единствено мозъчна операция или някоя антивирусна - виж линкс секцията.

Другите 2 варианта пак са от глупост, но там вирусите използват грешки в системата ви - как работят те и как да се защитите:

2. Просто отваряте някой сайт, който непознат ви рекламира (всички такива са вируси, просто вируса сам се рекламира без знанието на заразения). Зареждат се 5 реда и една картинка примерно, само дето в това време вече сте заразени, ако не сте си ъпдейтнали експлорера или нямате активна нативирусна. Вирусите просто използват грешки в програмите, и пишат по диска ви без да питат никого ;)
Кликнете тук да се тествате дали сте защитени срещу този тип вирус.

3. Пак кликвате на реклама (пак е тъпо защото 100% са само вируси), но тъй като виждате цхе е с разширение .jpg сигурно си мислите 'а, картинка, безобидна, я да видиме порното'. Само дето и това е вирус, и ви заразява поживо поздраво. Най-разпространеният вариант на този вирус се копира върху media player-а, който спира да работи, но пък си имате вирус ;)
Кликнете тук да се тествате дали сте защитени срещу този тип вирус.

--------
Как да се изчистиме?
Свалете си нова антивирусна и пуснете пълна проверка на диска си. Ръчно е препоръчително да изтриете всички файлове с разширение *.vbs - освен ако сами не сте писали такива, то те до един са вируси. Да се изчисти един вирус, и да се защити компютъра срещу повторно заразяване за много хора е едно и също, а далеч не е така, може да нямате вирус но да хванете, и обратно, да не можете да се заразите защото сте се ъпдейтнали, но да имате 5-6 активни вируса които сте хванали преди ъпдейта.

Как да се защитиме за в бъдеще?
След като сте изчистили вирусите си с антивирусна, се ъпдейтнете от microsoft, ако 'не разбирате от такива работи' ;) няма страшно, кликнете тук за много подробно описание на стъпките.

 

last updated: March 23 2008 . Webmaster: T0sh